poniedziałek, 3 marca 2014

Odrobina slonecznej Italii w zimie

Szukacie pomyslu na obiad?
A co powiecie na drobiowe rolady ze szpinakiem w szynce parmenskiej?
Brzmi ciekawie?
Zdradze Wam sekret... smakuje rownie smacznie jak i brzmi.
U nas serwowane byly z sosem pieczarkowym i zapiekanymi ziemniakami. 


Co potrzebujemy: 
1 podwojny filet z kurczaka
5-6 plasterkow szynki parmenskiej
szpinak
natka pietruszki
3 zabki czosnku
3 lyzki startego na drobnych oczkach parmezanu
25 g masla (okolo 1.5 centymentra kostki)
50 ml mleka
2 lyzki maki
galka muszkatolowa
pieprz

1. Maslo topimy w ganuszku, dodajemy make i caly czas mieszajac robimy zasmazke. Po chwili dolewamy mleko, dodajemy troche galki muszkatolowej i pieprzu. Doprowadzamy do wrzenia.
2. Na patelni rozgrzewamy odrobine oliwy z oliwek, dodajemy wczesniej obrany i posiekany czosnek. Smazymy przez okolo minute.
3. Do czosnku dodajemy drobno pokrojony szpinak i natke pietruszki. Smazymy do momentu az liscie "zwiedna".
4. Zawartosc patelni laczymy z wczesniej przygotowanym sosem beszamelowym i parmezanem.
5. Filety z kurczaka dzielimy na kilka czesci (3-4). Kazda z nich rozbijamy tluczkiem.
6. Na filety nakladamy farsz i zwijamy w rolade. Nastepnie owijamy je szynka parmenska.
7. Gotowe rolady zawijamy w folie spozywcza i wkladamy do lodowki na 1-2 godziny.
8. Smazamy z kazdej strony po 5 minut (x4). Na koniec wkladamy do piekarnika na 15 minut lub dusimy pod przykryciem.  

Sos pieczarkowy

Co potrzebujemy: 
250 gr pieczarek
2 srednie cebule
natka pietruszki
50 ml smietany
50 ml czerwonego wina
drobiowa kostka rosolowa
kucharek/vegeta
pieprz
oliwa z oliwek

1. Pokrojona w kostke cebule smazymy do momentu az sie zeszkli.
2. Pieczarki obieramy, kroimy w paseczki i dodajemy razem z natka pietruszki i przyprawami do cebuli. Smazymy przez okolo 10 minut.
3. Wlewamy wino i dusimy przez kolejne 8-10 minut az wyparuje.
4. Dodajemy smietane. Mieszamy i gotujemy okolo 5 minut.

Smacznego!

PS. Efektem koncowym niestety nie moge sie pochwalic... zbyt glodni bylismy.
Musicie uwiezyc mi na slowo- obiad na talerzu wygladal bardzo atrakcyjnie.
Na zdjeciu nizej, jeszcze na patelni...

12 komentarzy:

  1. mniam! Wyglądają przepysznie...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale przysmaki !!! Musi smakować wyśmienicie ...

    OdpowiedzUsuń
  3. ostatnio i u nas były takie roladki ze szpinakime, ale bez szynki :)
    w tygodniu bedę robić roladki z włoszczyzną w sosie porowym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ulala, brzmi interesujaco i wygladalo przepysznie (z tego co pamietam, kiedys u Ciebie pojawila sie fotka tych porowych rarytasow).
      Nie zapomnij sie podzielic przepisem!

      Usuń
  4. tego szukałam! uwielbiam takie połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja rowniez :) Kusi mnie jeszcze zastapienie parmezanu serem plesniowym- to dopiero musi byc bajka :)

      Usuń
  5. o mamo... padłam z pożądania konsumpcji tego cuda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podnos sie wiec i przyjezdzaj! Zrobimy je specjalnie dla Ciebie- zapraszamy :)

      Usuń

DZIEKUJE ZA KOMENTARZ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...