My z przyjemnoscia przegrywamy.
Sa jednak sytuacje, kiedy o nasza przegrana wcale nie jest tak latwo, bo okazuje sie, ze po przeszukaniu kuchennych szafek, nasze pragnienie nadal nie zostaje zaspokojone.
Wtedy z Miksonem chwytamy za drewniane walki.
Z naszego walkowania, ktore notabene nie trwa zbyt dlugo, wychodza pyszne, chrupiace i blyskawiczne ciasteczka, na ktore recepture chce Wam dzisiaj zdradzic.
Potrzebujemy:
1 jajko
1,5 szklanki maki
0,5 szklanki cukru pudru
10 dag masla
1 lyzeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Dla urozmaicenia mozemy dodac: olejek migdalowy, barwniki spozywcze, rodzynki, czekolade, kakao, wiorki kokosowe, cynamon, platki migdalowe i wszystko to, na co macie ochote!
Wszystkie skladniki razem mieszamy, walkujemy na okolo 3-5mm, wycinamy dowolne ksztalty i pieczemy w temperaturze 190 stopni do momentu az sie zrumienia (7-10 minut).
Ciacha idealnie poprawiaja humor w depresyjne, pazdziernikowe, szare popoludnie ;)
my czesto maslane robimy... mniam ;-) chyba sa naszymi ulubionymi ciachami!
OdpowiedzUsuńNaszymi rowniez i warto dodac, ze jedynymi, ktore zawsze, ale to zawsze nam wychodza ;)
Usuńwłasnie mam ochotę na takie słodkości:)
OdpowiedzUsuńNo to takie ciacha sa jak znalazl bo bardzo szybko sie je robi :)
UsuńDo popoludniowej kawy idealne :)
Pieczątki do ciastek są super. Właśnie kupiłam jedną i zamierzam niedługo coś zrobić z jej pomocą.
OdpowiedzUsuńPieczatki, a wlasciwie pieczatka u nas robi furrore :) Mamy jedna, ale z trzema nakladkami kupiona za grosze. Jak na razie sie sprawdza :)
UsuńMy jutro ugniecieny więc !
OdpowiedzUsuńPs. Bo wasza zupa marchewkowa od dawna gości w naszym domowym menu ;)
Alez mi milo :) Ciesze sie, ze marchewkowka u Was sie przyjela.
UsuńA jak ciacha? Ugnietliscie cos?
Tak ! Ale moje szklanki jakieś inne od waszych bo musiałam dodać dwa jajka , za nic nie chciało mi się ciasto zlepić ;) I tak wyszły pychota , dodałam rodzynki i wiórki kokosowe , tak więc przepis ląduje w naszej kuchennej księdze !
UsuńMoze przez wiorki kokosowe nie chcialo sie zlepic, ale najwazniesjsze, ze smakowaly :)
UsuńPysznie wyglądają. A powiedz mi, mogę zamiast całego jajka użyć dwóch żółtek? Bo nie mogę jeść białek, młodszy jest alergikiem, a takie ciacha już dawno chodzą mi po głowie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robilam tych ciastek na samych zoltkach, wiec niestety nie mam pewnosci co do efektu, ale osobiscie bym zaryzykowala :)
UsuńDaj znac jak sprobujecie :)
Genialne w swej prostocie. Uwielbiam najbardziej maślane z mleczkiem!
OdpowiedzUsuńAlbo z kawa inka- pycha :)
Usuń