Szparagi.
W naszym domu uwielbiane.
Gotowane czy smazone- zawsze smakuja wysmienicie!
Najczesciej konsumujemy je z makaronem i parmezanem doprawione swieza chili, mieta i czosnkem. Jak dla mnie niebo w gebie! Prosto i smacznie.
Owa miloscia Syna dzisiaj chcialam zarazic i przygotowalam mu szparagowa uczte- nalesniki.
NALESNIKI ZE SZPARAGAMI
- szparagi (okolo 5-7sztuk)
- 2 marchewki
- pol piersi z kurczaka
- troche swiezego kopru
- 2 cienkie plasterki czosnku
- jajo
- 6 lyzek maki
- 90ml mleka (produkty na 3 cienkie nalesniki)
Warzywa i kurczaka ugotowac na parze jak tutaj.
Po ugotowaniu rozgniesc widelcem lub zmiksowac (zalezy od ilosci zebow potencjalnego konsumenta), kurczaka drobno pokroic.
Mleko, make i jajo ubijamy ze soba w misce. W miare ukrecania dosypujemy make. Do ciasta nalesnikowego dodajemy warzywa, koper i drobno posiekany czosnek. Wszystko razem mieszamy. Ciasto cienko rozprowadzamy na patelni teflonowej. Smazymy bez tluszczu, troche dluzej niz standardowe nalesniki.
Pysznie wyglada nalesnik:)))
OdpowiedzUsuńzdrowka zyczymy tatusiowi:)
Musze przyznac, ze smakowal tez dosc ciekawie :)
UsuńDzieki :)
A ja muszę się przyznać, że szparagów jeszcze nie próbowałam... Naleśniki bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńNo to Agula czas najwyzszy! Nie dosc, ze zdrowe to jesli naprawde smakowite!
UsuńWygląda to przepysznie! Chcę!
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas :)
UsuńA ja do szparagów nie umiem się przekonać:/ No po prostu nie potrafię nie wiem czemu.
OdpowiedzUsuńjadłam raz krem ze szparagów i był pyszny. przepis dla Emilki warty wypróbowania.
OdpowiedzUsuńOj krem ze szparagow musi byc rewelacyjny. Przyznam, ze nie jadlam.
UsuńWygląda smakowicie, na pewno niedługo spróbujemy. Ale jak kupować szparagi? Na co zwrócić uwagę? Bo ja raz kupiłam i były strasznie łykowate.
OdpowiedzUsuńNalezy zwrocic uwage, zeby koncowka szparaga byla swiezo scieta, a glowka za bardzo nie byla fioletowa (im bardziej fioletowa tym bardziej gorzkawa).
Usuńsmakowicie to wygląda, szparagów jeszcze nie próbowaliśmy
OdpowiedzUsuńCiekawe :) chętnie wypróbuje przepis
OdpowiedzUsuńPolecam :) Wersja dla doroslych urozmaicona przyprawami tez moze byc ciekawa :)
UsuńUratowałaś dziś mój dzisiejszy obiad ;-) Zupełnie nie miałam koncepcji, a tu taka fajna inspiracja :-)
OdpowiedzUsuńCiesze sie, ze na cos sie przydalam :)
UsuńA ja chyba jeszcze szparagów nigdy nei jadła, muszę spróbowac ^ ^
OdpowiedzUsuńmniam! uwielbiamy szparagi:)
OdpowiedzUsuńUdało się zarazić synka szparagową pasją? Nigdy mojej migotce nie dawałam dlatego jestem ciekawe czy Twojemu synkowi smakowały :)
OdpowiedzUsuńPewnie, ze udalo :) On wszystkie mamine obiadki akceptuje, takze mam do czynienia raczej z osobnikiem wszystkozernym ;)
UsuńMoja też jest osobnikiem wszystko jedzącym, na dziś już plany obiadowe mam ale chyba skoczę na targ i kupię szparagi na jutro.
Usuńwiesz ze nigdy nie robiłam szparagów ???
OdpowiedzUsuńwstyd!! normalnie trzeba to naprawić ;-)
tego to jeszcze nie jadłam ... musze kiedyś małym zaserwowac młodsza zje wystarczy że jej powiem że to groszek a strasza jak zwykle powie " trawy nie będe jadła, co to to nie " hehe
OdpowiedzUsuńNie potrafie gotować szparagów, zawsze wychodzą nie tak jak trzeba...
OdpowiedzUsuńTwoje naleśniki wyglądaja super!
mniam.narobilas mi apetytu! na pewno sprobuje
OdpowiedzUsuń