niedziela, 24 czerwca 2012

Szparagowo


Szparagi.
W naszym domu uwielbiane.
Gotowane czy smazone- zawsze smakuja wysmienicie!
Najczesciej konsumujemy je z makaronem i parmezanem doprawione swieza chili, mieta i czosnkem. Jak dla mnie niebo w gebie! Prosto i smacznie.
Owa miloscia Syna dzisiaj chcialam zarazic i przygotowalam mu szparagowa uczte- nalesniki.


NALESNIKI ZE SZPARAGAMI
  • szparagi (okolo 5-7sztuk)
  • 2 marchewki
  • pol piersi z kurczaka 
  • troche swiezego kopru
  • 2 cienkie plasterki czosnku
  • jajo
  • 6 lyzek maki
  • 90ml mleka      (produkty na 3 cienkie nalesniki) 

Warzywa i kurczaka ugotowac na parze jak tutaj.
Po ugotowaniu rozgniesc widelcem lub zmiksowac (zalezy od ilosci zebow potencjalnego konsumenta), kurczaka drobno pokroic.
Mleko, make i jajo ubijamy ze soba w misce. W miare ukrecania dosypujemy make. Do ciasta nalesnikowego dodajemy warzywa, koper i drobno posiekany czosnek. Wszystko razem mieszamy. Ciasto cienko rozprowadzamy na patelni teflonowej. Smazymy bez tluszczu, troche dluzej niz standardowe nalesniki.

25 komentarzy:

  1. Pysznie wyglada nalesnik:)))

    zdrowka zyczymy tatusiowi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musze przyznac, ze smakowal tez dosc ciekawie :)
      Dzieki :)

      Usuń
  2. A ja muszę się przyznać, że szparagów jeszcze nie próbowałam... Naleśniki bardzo apetyczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to Agula czas najwyzszy! Nie dosc, ze zdrowe to jesli naprawde smakowite!

      Usuń
  3. Wygląda to przepysznie! Chcę!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja do szparagów nie umiem się przekonać:/ No po prostu nie potrafię nie wiem czemu.

    OdpowiedzUsuń
  5. jadłam raz krem ze szparagów i był pyszny. przepis dla Emilki warty wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj krem ze szparagow musi byc rewelacyjny. Przyznam, ze nie jadlam.

      Usuń
  6. Wygląda smakowicie, na pewno niedługo spróbujemy. Ale jak kupować szparagi? Na co zwrócić uwagę? Bo ja raz kupiłam i były strasznie łykowate.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nalezy zwrocic uwage, zeby koncowka szparaga byla swiezo scieta, a glowka za bardzo nie byla fioletowa (im bardziej fioletowa tym bardziej gorzkawa).

      Usuń
  7. smakowicie to wygląda, szparagów jeszcze nie próbowaliśmy

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawe :) chętnie wypróbuje przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Wersja dla doroslych urozmaicona przyprawami tez moze byc ciekawa :)

      Usuń
  9. Uratowałaś dziś mój dzisiejszy obiad ;-) Zupełnie nie miałam koncepcji, a tu taka fajna inspiracja :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie, ze na cos sie przydalam :)

      Usuń
  10. A ja chyba jeszcze szparagów nigdy nei jadła, muszę spróbowac ^ ^

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam! uwielbiamy szparagi:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Udało się zarazić synka szparagową pasją? Nigdy mojej migotce nie dawałam dlatego jestem ciekawe czy Twojemu synkowi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, ze udalo :) On wszystkie mamine obiadki akceptuje, takze mam do czynienia raczej z osobnikiem wszystkozernym ;)

      Usuń
    2. Moja też jest osobnikiem wszystko jedzącym, na dziś już plany obiadowe mam ale chyba skoczę na targ i kupię szparagi na jutro.

      Usuń
  13. wiesz ze nigdy nie robiłam szparagów ???
    wstyd!! normalnie trzeba to naprawić ;-)

    OdpowiedzUsuń
  14. tego to jeszcze nie jadłam ... musze kiedyś małym zaserwowac młodsza zje wystarczy że jej powiem że to groszek a strasza jak zwykle powie " trawy nie będe jadła, co to to nie " hehe

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie potrafie gotować szparagów, zawsze wychodzą nie tak jak trzeba...
    Twoje naleśniki wyglądaja super!

    OdpowiedzUsuń
  16. mniam.narobilas mi apetytu! na pewno sprobuje

    OdpowiedzUsuń

DZIEKUJE ZA KOMENTARZ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...