sobota, 16 listopada 2013

Co na obiad?

Wstyd sie przyznac, ale nasz pierwszy cottage pie zrobilismy dopiero w tym roku!
Dlaczego dopiero teraz?
Nie mam zielonego pojecia, toz to jedno z charakterystycznych dan angielskiej kuchni!
Taka zapiekanka domowej roboty smakuje tysiac razy lepiej niz jej sklepowy czy restauracyjny odpowiednik. Jestem pewna, ze rowniez trafi w Wasze gusta, takze dziele sie przepisem.

Co potrzebujemy: 
okolo 500g mielonego wolowego miesa
3 srednie cebule
puszka posiekanych pomidorow
3/4 szklanki mrozonego zielonego groszku
1 pietruszka
maly kawalek selera
3 marchewki
2 lyzki posiekanej natki pietruszki
250 ml wolowego bulionu
1 lyzeczka szalwii
pol lyzeczki tymianku
1 lyzeczka vegety
pieprz, sol
okolo 1.5kg ziemniakow
troche startego na duzych oczkach zoltego sera
troche tartego parmezanu
pol szkanki mleka
troche masla
oliwa z oliwek
olej do smazenia


1. Mieso mielone smazymy na oleju przez kilka minut. Gdy zbrazowieje odstawiamy na bok.
2. Cebule pokrojona w kostke smazymy az sie zeszkli.
3. Dodajemy pomidory i dusimy przez 5-10 minut.
4. Dodajemy pokrojona w kosteczke seler, pietruszke, marchew oraz groszek.
5. Wsypujemy przyprawy.
6. Wszystko zalewamy bulionem.
7. Dodajemy mieso i dokladnie mieszamy.
8. Gotujemy farsz przez nastepne 30 minut. By nie byl on zbyt suchy, co jakis czas mieszamy i dolewamy bulionu.
9. Ziemniaki obieramy, gotujemy. Dodajemy mleko, maslo oraz starkowane sery.
Przygotowujemy puree. 
10. Do zaroodpornego naczynia wlewamy farsz, ktory szczelnie przykrywamy warstwa ziemniakow.
Dekorujemy widelcem i skraplamy oliwa z oliwek. Wkladamy na 30 min do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni.

Smacznego!
Oryginalny przepis znajdziecie u Jamie Oliver'a.

32 komentarze:

  1. no... wygląda tak, że może sie skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciesze sie, ze narobilam Ci smaka ;) Skus sie skus, zapiekanka do skomplikowanych nie nalezy, a smakuje naprawde wybornie!

      Usuń
  2. wstyd sie przyznac, ale ja jeszcze nigdy sama cottage pie nie robilam, ale po twoim poscie, chyba musze zrobic:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Domcia koniecznie! :)
      Ja na swoim koncie mam juz dwukrotna przygode z tym "pajem" i za kazdym razem zapiekanka wychodzi pyyyyyszna, takze do dziela!

      Usuń
  3. Ja robię często to danie, tylko bez pomidorów, selera i pietruszki. Muszę spróbować Twojej wersji. Cała nasza rodzinka uwielbia tą zapiekankę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas tez kazdy wcina i trzesacymi sie uszami ;) Smakuje kazdemu!
      Farsz pychota, takze polecam :)

      Usuń
  4. Nasz Dada często nam to serwuje , tylko w uproszczonej wersji ;) A stju ( czy jak to tam sie pisze) probowaliście ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale macie dobrze z tym Waszym Dada :)
      Stew probowalismy i tez nam smakuje :) My jestsmy bardzo gulaszowi i wszystkim tego typu daniom mowimy TAK!

      Usuń
  5. cottage pie uwielbiamy i robimy dość często :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzi na to, ze tylko my bylismy opoznieni w tym pajowym temacie.
      Na szczescie nadrobilismy straty ;)
      Zapiekanka smakuje calej naszej trojce, takze mysle, ze tez bedziemy ja widywac czesto na stole :)

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Czyli przepis musisz koniecznie wyprobowac!
      Jesienia taka zapiekanka smakuje najlepiej.... :)

      Usuń
  7. Zawsze jak obiecuję sobie, że więcej czerwonego mięsa nie jem, to się naoglądam takich ekstra przepisów i już wiem, że NA PEWNO zrobię w tygodniu na obiad :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i prawidlowo! Czerwone miesa jest bardzo zdrowe, takze nie odmawiaj sobie niczego tylko rob i kosztuj :) Daj znac czy smakowala :)

      Usuń
  8. wygląda nieziemsko, ślinę mam do pasa:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha! :) Iwona, Twoj komentarz pojawil sie w porze drugiego sniadania, takze na to slinienie masz usprawiedliwienie ;)

      Usuń
  9. lubię wszelkie zapiekanki.
    na pewno spróbuję, ale mięso wołowe zastąpię wieprzowym, bo takie mam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mysle, ze z miesem wieprzowym wyjdzie rownie dobrze co z wolowym :)
      Koniecznie daj znac czy smakowala!

      Usuń
  10. pysznosci pozdrawiam ciepluteńko

    OdpowiedzUsuń
  11. takiej nie jadłam ;-) musze zrobić, Twoje przepisy są zawsze bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziekuje za komplement :)
      Zapiekanke naprawde polecam!

      Usuń
  12. Uwielbiam zapiekanki :) Przepis wygląda bardzo apetycznie i na pewno warto go wypróbować wkrótce na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, ze warto!
      Cala nasza trojka ja uwielbia, wiec pewnie i Wam zasmakuje :)

      Usuń
  13. Pycha! Lubię takie zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń
  14. a wyszłoby bez mleka w tych ziemniakach? :)
    Pytam bo Adaś mleka nie może, a chętnie bym to spróbowała - musi być bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko, podobnie jak i maslo potrzebne jest by nadac puree puszystosci, ale mysle ze i bez niego zapiekanka da rade ;) A Adas moze sojowe mleko? Ja takiego wlasnie uzywalam :)

      Usuń
  15. zrobiłam kopiuj-wklej i lecę na zakupy :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Prawie czuję jak pachnie. Muszę ją zrobić, wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. zapisuję :) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń

DZIEKUJE ZA KOMENTARZ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...