wtorek, 13 listopada 2012

Mama w kuchni

Sa takie dni, kiedy mam ochote zrobic cos specjalnego na obiad... 
cos co wymaga sporo czasu i zaangazowania z mojej strony...
i cos, co moje chlopaki uwielbiaja konsumowac.
Do takich cosiow napewno zaliczyc mozna pierogi. 
Ostatni raz ciasto na nie ugniatalam dobre 4 lata temu, takze najwyzsza pora to zmienic!
Narobilam sie troche, spedzilam w kuchni 4h, ale bylo warto.


Przepis, z ktorego korzystalam znalazlam w ksiazce Barbary i Piotra Adamczewskich "Rodaku czy ci nie zal czyli z polska kuchnia w walizce".  

CIASTO NA PIEROGI
  • 1/2 kg maki
  • jajko lub bialko
  • woda 
Wysypac make na stolnice lub do miseczki, dodac jajko lub bialko i, mieszajac najpierw nozem i dolewajac po trochu wode, zarobic rekami elastyczne, niezbyt twarde , dajace sie walkowac ciasto.
Podzielic ciasto na 2-3 kawalki i walkowac je po kolei, nakrywajac pozostale, aby nie obsychalo.
Ciasto na pierogi walkuje sie cienko, ale trzeba pamietac, ze nie moze byc zbyt cienkie, aby wypelnione farszem nie pekalo podczas gotowania.
Szklanka wycinac z rozwalkowanego ciasta krazki i nakladac na nie po 1/2 lyzeczki farszu lub na przyklad 2-3 wisnie. Zlepiac brzegi, ktore mozna uprzednio posmarowac bialkiem. Znakomicie podnosi wyglad pierogow i jednoczesnie wzmacnia miejsce sklejenia ozdobne uformowanie brzegow.
Pierogi gotuje sie w duzej ilosci wrzacej wody pod pokrywka. kiedy wyplynam nalezy zdjac pokrywke, gotowac jeszcze 1-2 minuty, po czym wyjmowac lyzka cedzakowa.  


FARSZ RUSKI DO PIEROGOW
  • 6-8 srednich ziemniakow
  • 40 dag bialego sera lub twarozku
  • srednia cebula
  • 2 lyzki oleju, oliwy lub masla
  • sol
  • sporo pieprzu
Obrac i ugotowac ziemniaki, po czym utluc je na miazge. 
Cebule posiekac bardzo drobno i podsmazyc na zlocisto w tluszczu.
Polaczyc ser i ziemniaki, dodac cebule, sol i pieprz, aby jego smak byl wyraznie wyczuwalny.

Smacznego!

30 komentarzy:

  1. moja babcia robi najlepsze pierogi na świecie :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wcale ze nie, bo ja robie najlepsze! :P
      Mam swiadkow, potwierdza ;)

      Usuń
  2. kocham ruskie ponad wszystko! moja mama jeszcze dodaje troszkę maggi do farszu, wychodzą rewelacyjne! ale mi ślinka cieknie...mmmm....mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mi tez ciekla jak Karlita na swoim blogu pokazala swoje pierogi... ciekla przez ponad tydzien az sie wzielam za robote ;)
      Z maggi faktycznie smak farszu moze byc bardziej wyrazisty- dzieki za rade!

      Usuń
  3. kurcze ja też dzisiaj robiłam pierogi tylko miałam pomoc - mojego niezastąpionego tatę :) tylko że w kuchni spędziliśmy max godzinę :) Ale pierogów też zapewne mniej zrobiliśmy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robilam tez z Mlodym, takze dlatego tyle czasu mi zeszlo w kuchni :)

      Usuń
  4. ale mi smaka narobiłaś!
    Do mnie w sobote teściowa przylatuje i od razu w pon zaganiam ją do lepienia pierogów i uszek do barszczu - przyznam się, że nigdy nie robiłam sama i czas najwyższy się nauczyć:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pycha ! Ja uwielbiam z owocami ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Dokladnie duska! Jak pierogi to tylko mniam!!! :)

      Usuń
  7. Odpowiedzi
    1. A jak! tylko rulezzz!!! Inaczej byc nie moze! ;)

      Usuń
  8. najlepsze pierogi z samymi ziemniakami i dużą ilością przesmażonej cebuli robiła babcia mojego byłego, a jego druga babcia z mieloną wołowiną z rosołu. to były smaki. zaczynam żałować, że się rozstaliśmy ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha! Lakomczuchu jeden! :)))))
      Z taka mielona wolowinka musza byc pyszne!

      Usuń
  9. Uwielbiam ruskie! Oczywiście moja mama robi najlepsze!!! :)
    Twoje wygladaja pyyyyyysznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ pięknie wyglądają - tak jakbyś robiła je często. Ja kilka dni temu tez się poświęciłam i zrobiłam ruskie pierogi. I nawet nie wiesz jak dobrze mi było po tych kilku godzinach spędzonych w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To inna sprawa, ja tez tego dnia az poczulam sie na maxa spelniona! :)

      Usuń
  11. uuuuuu pierogowo MNIAMNIUŚNIE - jakie śliczne ::-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ależ smaka narobiłaś! Cudne! Ruskie robiłam ze dwa razy w życiu, jestem ich ogromną fanką, niestety, w obecnej kuchni z blatem metr na metr i brakiem stołu nie mam warunków do ich robienia :) Ale mam wielkie ambicje do kolejnych prób jak zmienimy mieszkanie na większe. Na razie zajadamy się ruskimi mojej Mamy, które są the best!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki w takim razie za wieksze mieszkanie!!!
      Mi za to z miesem nie do konca wychodza.... zawsze cos nie tak jest z farszem :)

      Usuń
  13. az mam ochote na pierożki

    OdpowiedzUsuń
  14. jeszcze ruskich nie robiłam...chyba trzeba to zmienić:)

    OdpowiedzUsuń

DZIEKUJE ZA KOMENTARZ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...