cos co wymaga sporo czasu i zaangazowania z mojej strony...
i cos, co moje chlopaki uwielbiaja konsumowac.
Do takich cosiow napewno zaliczyc mozna pierogi.
Ostatni raz ciasto na nie ugniatalam dobre 4 lata temu, takze najwyzsza pora to zmienic!
Narobilam sie troche, spedzilam w kuchni 4h, ale bylo warto.
Przepis, z ktorego korzystalam znalazlam w ksiazce Barbary i Piotra Adamczewskich "Rodaku czy ci nie zal czyli z polska kuchnia w walizce".
CIASTO NA PIEROGI
- 1/2 kg maki
- jajko lub bialko
- woda
Podzielic ciasto na 2-3 kawalki i walkowac je po kolei, nakrywajac pozostale, aby nie obsychalo.
Ciasto na pierogi walkuje sie cienko, ale trzeba pamietac, ze nie moze byc zbyt cienkie, aby wypelnione farszem nie pekalo podczas gotowania.
Szklanka wycinac z rozwalkowanego ciasta krazki i nakladac na nie po 1/2 lyzeczki farszu lub na przyklad 2-3 wisnie. Zlepiac brzegi, ktore mozna uprzednio posmarowac bialkiem. Znakomicie podnosi wyglad pierogow i jednoczesnie wzmacnia miejsce sklejenia ozdobne uformowanie brzegow.
Pierogi gotuje sie w duzej ilosci wrzacej wody pod pokrywka. kiedy wyplynam nalezy zdjac pokrywke, gotowac jeszcze 1-2 minuty, po czym wyjmowac lyzka cedzakowa.
FARSZ RUSKI DO PIEROGOW
FARSZ RUSKI DO PIEROGOW
- 6-8 srednich ziemniakow
- 40 dag bialego sera lub twarozku
- srednia cebula
- 2 lyzki oleju, oliwy lub masla
- sol
- sporo pieprzu
Cebule posiekac bardzo drobno i podsmazyc na zlocisto w tluszczu.
Polaczyc ser i ziemniaki, dodac cebule, sol i pieprz, aby jego smak byl wyraznie wyczuwalny.
Smacznego!
moja babcia robi najlepsze pierogi na świecie :)))
OdpowiedzUsuńWcale ze nie, bo ja robie najlepsze! :P
UsuńMam swiadkow, potwierdza ;)
kocham ruskie ponad wszystko! moja mama jeszcze dodaje troszkę maggi do farszu, wychodzą rewelacyjne! ale mi ślinka cieknie...mmmm....mniam!
OdpowiedzUsuńMi tez ciekla jak Karlita na swoim blogu pokazala swoje pierogi... ciekla przez ponad tydzien az sie wzielam za robote ;)
UsuńZ maggi faktycznie smak farszu moze byc bardziej wyrazisty- dzieki za rade!
kurcze ja też dzisiaj robiłam pierogi tylko miałam pomoc - mojego niezastąpionego tatę :) tylko że w kuchni spędziliśmy max godzinę :) Ale pierogów też zapewne mniej zrobiliśmy ;)
OdpowiedzUsuńJa robilam tez z Mlodym, takze dlatego tyle czasu mi zeszlo w kuchni :)
UsuńAle pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDzieki, staralam sie ;)
Usuńale mi smaka narobiłaś!
OdpowiedzUsuńDo mnie w sobote teściowa przylatuje i od razu w pon zaganiam ją do lepienia pierogów i uszek do barszczu - przyznam się, że nigdy nie robiłam sama i czas najwyższy się nauczyć:)
Ale masz dobrze!!! Zazdroszcze odwiedzin!!!!
UsuńPycha ! Ja uwielbiam z owocami ;p
OdpowiedzUsuńNa slodko tez sa nieczego sobie :)
Usuńmniam !
OdpowiedzUsuńDokladnie duska! Jak pierogi to tylko mniam!!! :)
UsuńRuskie rulezzzzzzzz!
OdpowiedzUsuńA jak! tylko rulezzz!!! Inaczej byc nie moze! ;)
Usuńnajlepsze pierogi z samymi ziemniakami i dużą ilością przesmażonej cebuli robiła babcia mojego byłego, a jego druga babcia z mieloną wołowiną z rosołu. to były smaki. zaczynam żałować, że się rozstaliśmy ;p
OdpowiedzUsuńHahahah :) dobre!
Usuńhaha! Lakomczuchu jeden! :)))))
UsuńZ taka mielona wolowinka musza byc pyszne!
Uwielbiam ruskie! Oczywiście moja mama robi najlepsze!!! :)
OdpowiedzUsuńTwoje wygladaja pyyyyyysznie!
Bede nieskromna, ale smakowaly tez dobrze! :)
UsuńAleż pięknie wyglądają - tak jakbyś robiła je często. Ja kilka dni temu tez się poświęciłam i zrobiłam ruskie pierogi. I nawet nie wiesz jak dobrze mi było po tych kilku godzinach spędzonych w kuchni :)
OdpowiedzUsuńTo inna sprawa, ja tez tego dnia az poczulam sie na maxa spelniona! :)
Usuńuuuuuu pierogowo MNIAMNIUŚNIE - jakie śliczne ::-)
OdpowiedzUsuńTo Ty mi narobilas na nie checi!!! :)
UsuńAleż smaka narobiłaś! Cudne! Ruskie robiłam ze dwa razy w życiu, jestem ich ogromną fanką, niestety, w obecnej kuchni z blatem metr na metr i brakiem stołu nie mam warunków do ich robienia :) Ale mam wielkie ambicje do kolejnych prób jak zmienimy mieszkanie na większe. Na razie zajadamy się ruskimi mojej Mamy, które są the best!
OdpowiedzUsuńTrzymam kciuki w takim razie za wieksze mieszkanie!!!
UsuńMi za to z miesem nie do konca wychodza.... zawsze cos nie tak jest z farszem :)
az mam ochote na pierożki
OdpowiedzUsuńTo szybko do kuchni zanim ochota przejdzie ;)
Usuńjeszcze ruskich nie robiłam...chyba trzeba to zmienić:)
OdpowiedzUsuń