piątek, 29 marca 2013

Przedswiateczna kuchenna goraczka

Przygotowania w kuchni czas zaczac!
Na specjalne zyczenie Agi, dzis w 100% kulinarnie.

Na pierwszy rzut poszedl kurak, a z niego:
ROLADA Z KURCZAKA Z OLIWKAMI
  • kurczak
  • vegeta
  • oliwki
  • folia i sznurek do owiniecia miesa

Kurczaka myjemy, a nastepnie trybujemy. Po instrukcje, zajrzyjcie tutaj.
Sam proces luzowania drobiu od kosci mimo, ze przeokrutnie ciezko wyglada w rzeczywistosci az tak ciezki nie jest. No dobra... do latwych on nie nalezy, ale nie jest tez tragiczny.
Po pierwszej takiej kurczakowej sekcji powiedzialam "nigdy wiecej", ale rolada tak mi zasmakowala, ze postanowilam pomeczyc sie ponownie.
Dobrze, by mieso bylo w jednym kawalku, wtedy latwiej bedzie sie nam je zwijalo.
Nastepnie przychodzi moment, kiedy mozemy dac upust wszytskim naszym przedswiatecznym frustracjom, mianowicie bierzemy tluczek do miesa (ewentualnie szklana butelke, tak jak robie to ja; nie wiem dlaczego wciaz nie zakupilam tluczka!) i obdarowujemy mieso kilkoma odwaznymi ciosami. Sypiemy vegeta (smialo, nie bac sie!), dodajemy oliwki, zwijamy scislo w rolade i obwiazujemy sznurkiem.


Takiego miesnego cuksa wkladamy do lodowki na 24h.
Gotujemy w wodzie okolo godziny.
Czekamy az ostygnie i voila! Gotowe!
Szczerze polecam, rolada smakuje wybornie!

A na swoja kolej czeka:
ZUPA CHRZANOWA NA SUROWEJ BIALEJ KIELBASIE *
  • surowa biala kielbasa
  • wloszczyzna (marchew, pietruszka, seler, cebula)
  • sloiczek tartego chrzanu
  • 5-6 ziemniakow
  • 3-4 zabki czosnku
  • majeranek
  • 2-3 liscie laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskie
  • pieprz i sol
  • jajka
Z wloszczyzny, czosnku , lisci laurowych i ziela angielskiego przygotowujemy wywar.
Gotowac przez okolo 30 minut i odcedzic.
Wrzucic biala kielbase, gotwac przez okolo 30 minut, nastepnie przelozyc na talerz.
Do wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone "na frytki" oraz pokrojona w kostke i zrumieniona na patelni cebule. Gotujemy do momentu az ziemniaki beda miekkie. Dodajemy majeranek i chrzan.
Kielbase kroimy na kwalki i ponownie wrzucamy do garnka.
Barszcz serwujemy z ugotowanym jajkiem i ewentualnie smietana.
 
* Barszcz bedzie przygotowywany w sobote. Bede jeszcze konsultowac przepis, bo nie jestem pewna czy o wszystkim pamietalam. Jesli jednak palnelam jakias kulinarna gafe, przepis poprawie.

JAJCA FASZEROWANE PIECZARKAMI
  • 4 jaja 
  • 5-7 pieczarek
  • maslo lub olej
  • mala cebula
  • sol i pieprz
  • 1-2 lyzki majonezu
  • zielona pietruszka / szczypiorek / rzezucha do dekoracji
Jaja gotujemy, obieramy, kroimy na polowki.
Wyciagamy zoltka, rozgniatamy wydelcem z odrobina masla.
Pieczarki oraz cebule kroimy na drobno i smazymy na tluszczu. Doprawiamy sola i pieprzem.
Po wystygnieciu dodajemy majonez, rozgniecione zoltka i mieszamy.
Farsz nakladamy tyzeczka w miejscach wyciagnietych zoltek.
Dekorujemy zielenina.

Planuje jeszcze zrobic pieczen wolowa i salatke z ananasa i kurczaka.
A jak starczy czasu galaretki wieprzowe.
O rzesz...juz czuje, ze nie wszystko bedzie zrobione ;)
Ze slodkosci mamy juz makowca (kupnego..... no coz), a bedzie jeszcze babka.
Mial byc sernik, ale jesli chodzi o niego pasuje juz na starcie.

24 komentarze:

  1. Ale uczta!
    Musze wyprobowac jajka z pieczarkami :)
    Ja jak zwykle "na gotowe" jade...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajca z pieczarkami sa naprawde pyszne!
      Polecam, bo polaczenie tych 4 skladnikow to fajna kombinacja ;)
      Zazdroszcze tego "gotowego"... tez chce!!!

      Usuń
  2. Kochana! Za Tobą na księżyc i spowrotem!! Dziś mam day out z inną mamą - zupełnie bez dzieci, tylko my we dwie i zraz sie zwijam, ale po powrocie szczegółowo przestudiuję Twoje menu! buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ulala! kochana, mam nadzieje, ze day out zaliczylas do udanych!
      Ja tez musze cos takiego sobie niedlugo zorganizowac ;)
      Buziaki!!!

      Usuń
  3. my też zaczynamy pichcenie... jutro punkt kulminacyjny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I juz po tej kulminacji :)
      Mam nadzieje, ze smakowalo sniadanie, a 1 dzien Swiat zaliczyliscie do udanych!

      Usuń
  4. Wooow! Podziwiam :) Ja nigdy nie musiałam przygotowywać Świąt, zawsze idziemy do Rodziców. Ale może w przyszłości będzie mi dane się sprawdzić. Twoje potrawy zachęcają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzieki za komplement.
      Jestem pewna, ze gdy przyjdzie odpowiedni czas to i Ty dasz sobie rade z Wielkanocnymi potrawami :)

      Usuń
  5. Mniam ale pyszności, smaka narobiłaś strasznego, a my chyba o sucharach spędzimy święta bo rewolucje żołądkowe przechodzimy :/// Wesołych Rodzinnych i Smacznych Świąt życzę i serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdrowka dla Was!!!
      Wesolych Swiat dla Waszej Trojeczki!

      Usuń
  6. nie przepadam za kaczką. tradycyjnie Wielkanoc poza domem.
    tym razem u moich rodziców.
    zrobiłam sałatkę, jeszcze tylko ciasto i wkupne jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja za kaczka tez nie przepadam, a rolada jest z kurczaka :)

      Usuń
  7. Wesołych Świąt !!!!!! ja też tylko sałatka i ciasto ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wesolych Swiat dla Was!
      Zapewne beda niezapomniane, bo to pierwsze w Kurniku!

      Usuń
  8. jajka faszerowane pieczarkami mniam ! bardzo lubię :D jaki i pieczarki faszerowane jajkiem i serem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sledzie pod taka pieczarkowa pierzynka sa rewelacyjne! Polecam!

      Usuń
  9. Ale pyszności ....
    Wesołych, Spokojnych i Szczęśliwych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja w tym roku to pewnie tylko jajka zrobie, bo na obiad idziemy do siostry. :-)
    a u Ciebie istne szaleństwo
    a zupa chrzanowa mmmm tylko problem w tym, że jadła bym ją sama. Napewno sprobuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest i na to wyjscie :) Zrobic wieeeelki gar, wtedy dla kazdego starczy zupy ;)
      Fajnie masz z ta siostra blisko...

      Usuń
  11. Wesołych świąt hej tam daleko:)

    OdpowiedzUsuń

DZIEKUJE ZA KOMENTARZ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...