poniedziałek, 3 grudnia 2012

Smakosze

Przyjemnosc z gotowania czerpiemy od zawsze. Lubimy pichcic, smakowac i sprawiac rozkosz naszym brzuchom. Staramy sie zawsze, aby nasze posilki odzwierciedlaly roznorodnosc smakow i kuchni, ktore dane bylo nam poznac.
Nie zawsze nam to wychodzi, bo czasami z braku czasu po prostu idziemy na latwizne i wkladamy “gotowca” do piekarnika czy jemy cos poza domem.
J. czesciej eksperymentuje, gotuje z rozmachem. Do Jego specjalow napewno moge zaliczyc kilka chinskich dan oraz kurczak curry.
Ja moznaby powiedziec gotuje bez fantazji, po polsku, tradycyjnie. Lubie spedzac czas w kuchni, pichcic cos dla najblizszych, a jeszcze bardziej lubie uczucie, kiedy dana potrawa mi “wychodzi” i smakuje moim chlopakom.
Mimo, ze to J. jest tym od serwowania swiatowej kuchni, ja tez mam kilka swoich zagranicznych “pewniakow”, ktore zawsze z checia konsumujemy.
Jednym z nich jest sos, ktory smakuje doskonale zarowno z wolowym stekiem, jak i gotowanym ryzem.
Przepis zdobylam mieszkajac we Francji. Spedzilam tam w sumie ponad pol roku opiekujac sie pewnym malym chlopcem.
To wlasnie wtedy po raz pierwszy sprobowalam krewetek, malz, kalamar, kupy slimaka itp…
Sos, o ktorym mowa czesto robiony byl w domu przez rodzicow chlopca.
Banalnie prosty, ale smakuje wybornie!
Dla wielbicieli plesniowych serow i wina, po prostu niebo w gebie!

SOS GODNY SKOSZTOWANIA
  • ok 70-80g plesniowego sera
  • wedzony boczek- kilka plastrow
  • biale wino- 150-170ml (ja uzylam Chardonnay)
  • 2-3 lyzki smietany
  • lyzka oliwy z oliwek

Boczek kroimy w paseczki (okolo 5mm grube). Smazymy na oliwie przez okolo 10 minut, pozniej zalewamy odrobina wina. Gdy alkohol wyparuje, powtarzamy czynnosc jeszcze dwukrotnie. Dodajemy ser pokrojony w kawalki. Mieszamy az calkowicie stopi sie na patelni i otrzymamy jednolita konsystencje.
Dodajemy reszte wina, smietane i jeszcze chwile mieszamy. I gotowe! 
Przyjemnosci!

31 komentarzy:

  1. po 1 to skąd w uk taki piękny boczek? u nas zawsze widzę meega tłusty:/
    po2 na pewno sprobuję bo moj my mięsożerni
    po 3 ja też kocham gotować, kocham eksperymentować ale też lubię tradycyjną polską kuchnię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Boczek z polskiego sklepu :)
      Sklep swego czasu byl najlepeiej zaopatrzonym w naszych rejonach, a prowadzony przez Cypryjczyka!
      Sprobuj sprobuj! Jestem pewna, ze polubisz jego smak jesli lubisz "smierdzielki" :)

      Usuń
  2. az mi kubki smakowe zwariowac chcialy.... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I niech wariuja! Jak juz zwariuja to pewnie i zmobilizuja do zrobienia tego sosu :)

      Usuń
  3. ja to dzis poproszę wino....w duzej ilosci....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wiesz...zapomnialam napisac, ze najlepsze w tym wszystkim jest to, ze taka sama ilosc winka mozna w trakcie gotowania w siebie wlac ;)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. I smakuje! Pozostaje tylko robic i probowac :)

      Usuń
  5. ser pleśniowy uwielbiam, więc sos z pewnością trafiłby w moje gusta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez watpienia trafi do Ciebie jego smak bo jest mega serowy!

      Usuń
  6. zabrzmaiło nieskomplikowanie:) a jeśli tak jest to w sam raz dla mnie, napewno będę próbować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet bardzo nieskomplikowanie!
      Nie mozna tez go popsuc, najwyzej bedzie bardziej serowy lub winny :)

      Usuń
  7. Pycha, muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszny, muszę kiedyś zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki, zebys nie musiala czekac na to "kiedys" zbyt dlugo :)

      Usuń
  9. O ja! To MUSI być pyszne!!!!! Może być pleśniowy typu Lazur? Czy raczej gorgonzola?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak bylam w PL, sos robilam na bazie Lazura i wyszlo smacznie ale jestem pewna, ze gorgonzola sprawdzi sie tez doskonale!
      Najwazniejsze zeby ser byl konkretnym smierdziuszkiem ;)

      Usuń
  10. Samkowitości :-)) Proste i smaczne :-) To lubię :-)
    Bardzo chciałabym pokochać gotowanie....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak sie ma czas i wene mozna kochac gotowanie...sprawa wyglada inaczej gdy trzeba... tego tez nie lubie.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  11. o rany uwielbiam wszystkie dania na bazie takiego sera, ale niestety przez najbliższe miesiące muszę sobie i ser pleśniowy i wino darować :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto sie poswiecic i odstawic te smakolyki na jakis czas :)
      Powodzenia Kochana!

      Usuń
  12. uwielbiam takie smaki. Zapiszę i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę spróbować! Ale mi smaku narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  14. od czytania samej listy produktów robie się głodna:))

    OdpowiedzUsuń

DZIEKUJE ZA KOMENTARZ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...