środa, 15 lutego 2012

Jakie czestowanie, takie dziekowanie!

Dzisiaj troche o gotowaniu dla szkrabow.
Mojemu malemu serwuje domowe jadlo, za ktore dostaje piekne podziekowania w postaci zjedzonego obiadku. Przedstawiam przepisy na ulubione potrawy juz prawie 9 miesiecznego Zizi. Ilosc podanych skladnikow starcza nam na zrobienie dwoch obiadkow kazdy po ok 120- 140ml.

Nasze TOP 5

Zdecydowanie, na 1 miejscu w walce o tytul ulubionej zupy uplasowal sie
BARSZCZYK
  • 2 srednie marchewki
  • 2-3 plasterki pietruszki
  • 2 plasterki pora (kazdy po ok 1 cm)
  • 3 male ziemniaki
  • 1 maly burak
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek (extra virgin)
  • piers z kurczaka
  • szczypta majeranku (dla niemowlat po 8 mz)
  • ewentualnie kleik ryzowy
 
Miejsce 2
ZUPKA WARZYWNA
  • 2 srednie marchewki
  • 2-3 plasterki pietruszki
  • 2 plasterki pora (kazdy po ok 1 cm)
  • 3 male ziemniaki
  • 2 rozyczki kalafiora
  • fasolka szparagowa (5-10 straczkow)
  • oliwa z oliwek (extra virgin)
  • piers z kurczaka 
  • troche zielonego kopru
  • ewentualnie kleik ryzowy

Miejsce 3
RYBA Z WARZYWAMI 
  • 2 srednie marchewki
  • 3 male ziemniaki
  • 1/3 szklanki zielonego groszku
  • oliwa z oliwek (extra virgin)
  • kawalek morskiej ryby (my serwujemy dorsza)
  • ewentualnie kleik ryzowy

Miejsce 4
KURCZAK NA SLODKO
  • 3 srednie marchewki
  • 2 plasterki pietruszki
  • 1 slodki ziemniak
  • oliwa z oliwek (extra virgin)
  • piers z kurczaka 
  • ryz (ok 1/4 szklanki)
  • ewentualnie kleik ryzowy

Miejsce 5
INDYK Z WARZYWAMI
  • 3 srednie marchewki
  • 2 plasterki pora (kazdy po ok 1 cm- po 7 mz)
  • 2 male ziemniaki
  • kukurydza
  • oliwa z oliwek (extra virgin)
  • piers z indyka 
  • ryz (ok 1/4 szklanki) 
  • ewentualnie kleik ryzowy
 
Jesli chodzi o warzywa, w posilkach serwujemy rowniez brokul, dynie, brukselke i seler. Probowalismy tez mieska z krolika. Z obiadkiem co drugi dzien podaje pol zoltka (od 7mz).
W niedalekiej przyszlosci przygotowujemy sie do wprowadzenia kilku nowosci: cukinii i kapusty, kminku oraz kaszy gryczanej. O debiutach (miejmy nadzieje, ze udanych) poinformuje zacne grono mam :)

O tym jak przygotowuje obiadek dla szkraba nastepnym razem...

3 komentarze:

  1. a gdzie zaopatrujesz się w warzywa i mięso? Ja cały czas jestem na etapie "od jutra zaczynam gotować" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszkamy poza granicami Polski, takze odpowiedz pewnie nie bedzie satysfakcjonujaca... Dostep do produktow ekologicznych jest bardzo latwy. W warzywa i mieso zaopatrujemy sie w markecie. Kurczaka kupujemy czasami w zaufanym lokalnym miesnym, ktory slynie z tego, ze jest "eko".
      Trzymam kciuki, zeby to jutro w koncu przyszlo ;)

      PS Twoje Cebuluchny sa rewelacyjne!!!

      Usuń
    2. Faktycznie, Twoja odpowiedź w moich realiach jest mało pomocna :)
      Ale dzięki za "ps" :)

      Usuń

DZIEKUJE ZA KOMENTARZ!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...